ØYET SOM SER (Filmfestival)

Filmer sett gjennom afrikanske øyne
--------------------------------------------------------------------------------
Tid: søndag 27. mai kl. 1000 - 2200 og  mandag 28. mai kl. 1000 - 1800
Sted: Parkteatret Scene
Pris: Gratis
--------------------------------------------------------------------------------

Disse to dagene kan du fråtse i kritiker-roste og prisbelønte filmer med mening og innhold. Hele tiden og hele dagen. Verden sett gjennom kloke og kunstneriske, afrikanske øyne. Et must. Vi har også invitert to spennende filmregissører som holder innledning og provoserer til diskusjon etter visningene.

Owen 'Alik Shahadah (UK)
Bakgrunn fra Barbados, bor i England. Har sin utdannelse fra England og Karibien. Shahadah er en alsidig person; Han er regissør, skribent, musiker og fotograf. Han er best kjent for å produsere verk som tar for seg afrikansk historie, rettferdighet, utdanning, miljøspørsmål og fred. Under filmfestivalen kommer Shahadah til å presentere filmen sin: “Our Story, Our Voice“. Mer info: www.africanholocaust.net

Gloria Rolando (CU)
Bakgrunn fra Cuba. Hun har jobbet med film i over 20 år hos ICAIC, det kubanske nasjonale filminstituttet. Hun er også direktør for en egen selvstendig filmskapergruppe, Images del Caribe, som er basert i Havana. Rolando jobber bevisst med å fremheve det afrikanske Cuba og å se verden gjennom et afrisentrisk perspektiv. Under filmfestivalen vil Rolando selv presentere sin film “Raices de mi Corazon“ (Mitt hjertets røtter). Mer info: www.AfroCubaWeb.com

---------------------------------------------------------------------------------

Filmer

Søndag 27. mai

1030 - 1130
Death of a Prophet (The last days of Malcolm X)
Vi følger de siste 24 timene av Malcolm X liv. På tross av trusler fortsatte X å spre sitt budskap om rettferdighet, likestilling og brorskap. Dramatisering og dokumentar.
(1981) eng. 59 min. Regissør Woodie King Jr. (US)

1200 - 1230
A Son of Africa (The Slave Narrative of Olaudah Equino)
En prisvinnende film om Olaudah Equino, som ble kidnappet og gjort til slave i 1756. 30 år senere klarte han å vinne sin frihet og ble en frontfigur i kampen mot slaveriet. Equino's biografi skapte en sensasjon da den ble publisert i 1789
(1996) eng. 28 min. Regissør Alrick Riley (UK)

1300 -1510
Maafa
Med intervjuer av grasrotsaktivister, historikere og prosjektarbeidere konfronterer denne dokumentaren mytene rundt det britiske slaveriet og 200 års markeringen av slaveriavskaffelsen. Presenterer her en sann historie om Maafaen og den afrikanske motstandsbevegelsen.
(2007) eng. 125 min. Regissør Toyin Agbetu (UK)

1530 -1700
JuJu Factory
Handler om skribenten Kongo som bor i "Matong" i Brüssel, den eneste byen i Europa som har et afrikansk navn. Han får i oppdrag om å skrive en bok krydret med 'etniske' ingredienser. Kongo bruker sine 'juju'-evner for å gjenoppleve Congo's historie i gjenforenelsen med deres gjenferd.
(2007) fr. 90 min. Regissør Balafu Bakupa-Kayinda (DRC)

1730 - 1845
Our Story Our Voice
I en tidsalder der multinasjonale bedrifter, statsfinansiert terrorisme, påtvungen demokrati og monokulturalisme fungerer som en uskreven regel, ser denne dokumentaren med et eksplosivt og kompromisløst blikk på den nye globale krisen og innflytelsen på den undertrykte verden.
(2007) eng. 77 min. Regissør Owen 'Alik Shahadah (UK)
Visningen etterfølges av en Q&A og foredrag av regissøren.

2000 - 2125
RIZE
En sterk og dramatisk dokumentar om crumping som sport, kultur og livsstil. Et møte med unge mennesker som har blitt disintegrert fra samfunnet men som finner nye inspirerende metoder å overleve på.
(2005) eng. 86 min. Regissør David LaChapelle (US)


Mandag 28. mai

1030 - 1130
The Lion Mountain (A journey Through Sierra Leone's History)
En dokumentar om Sierra Leone som ser på forholdene før og etter slaveri og kolonialisering, hva er forskjellen på afrikansk og europeisk slaveri, hva er er etter effekten av vestlig imperialisme og koloniherredømme. Den 26 år gamle filmskaperen forsøker å finne svar.
(2006) eng/creole. 54 min. Louis Buckley (JA)

1145 - 1340
Daughters of The Dust
Handler om en delegasjon av kvinner som leder en Gullah families migrasjon fra sør til nordstatene i USA. Gullah betegner gruppen afri-amerikanere som kulturelt, språklig og spirituelt fortsatt har klart å bevare sin opprinnelige afrikanske identitet.
(1991) eng. 112 min. Regissør Julie Dash (US).

1400 - 1500
Hitler's forgotten Victims (Black Survivors of the Holocaust)
Prisvinnende film om de over 24.000 menneskene som bodde i Tyskland på 1920-tallet, som ble ofre for terrorisme, tortur og mord av Nazi-Tyskland, på lik linje med jødene. Vi møter familier av de overlevende som deler rørende historier om grusomhetene. Denne gruppen har aldri fått kompensasjon eller reparasjon for den urett de ble påført.
(1997) eng. 56 min. Regissør David Okuefuna (UK)

1600 - 1745
Raices de mi Corazon (Mitt hjertets røtter)
Filmen følger en ung kvinne på søken etter sine røtter hvor hun oppdager den grusomme virkeligheten om massakeren, El Doce i 1912 på Cuba. En massaker på 6000 medlemer av det første afrikanske politiske partiet, Independents of Color, ble gjennomført av det kubanske militæret.
(2001) sp. 55 min. Regissør Gloria Rolando (CU)
Visningen etterfølges av en Q&A og foredrag av regissøren.