HJEM HVA ER AHW AHW PROGRAM ARTISTER BILLETTER OG KART MEDIA ARKIV MEDARBEIDER KONTAKT OSS
ARTISTER
Artistprofil
 
 

ADELHEID ESHITOK SEYFARTH

Adelheid Eshitok Seyfarth Gulbrandsen er utdannet litteraturviter,
og har arbeidet som journalist i flere land. Hun hr skrevet ulike former for sakprosa, blant annet essayet ""Bokhandleren i Kabul": imperialisme i en medietid", Samtiden 1/2004. I 2006 utga hun debut-romanen ”Fars Hus” som har fått stormende kritikker over hele landet. Det arbeides i disse dager med å oversette og utgi boken i flere land. Forfatteren er allerede i gang med oppfølgeren.

Pressen skriver:
”Hadde debutant Adelheid Seyfarth vært engelskspråklig, ville «Fars hus» vært en av årets internasjonale boksensasjoner.”

Saft suse. Sjelden kommer en så ambisiøs norsk roman deisende ned på bokhandlernes hyller. Og så en debutant, attpåtil. Skjønnlitterære debuter på norsk er som regel ikke så gode. Dette skyldes ikke at nordmenn skriver slett, eller at forlagene er bemannet av dåsemikler, men at slik gjør man i dette landet: I stedet for å operere med en åletrang flaskehals og endeløse runder med agenter og redaktører, lar man statistisk sett ganske mange få sjansen, og så ser man hvem som flyter og hvem som synker. Det er en metode god som noen.

Men det blir ganske langt mellom de virkelig imponerende debutene. Derfor får man nærmest pustebesvær av Adelheid Seyfarths «Fars hus». I dette første forsøket skriver Seyfarth seg glatt rett inn i rekken av de virkelig tunge kanonene. «Fars hus» er en så raffinert og mangefasettert roman at leseren, la oss gjenta de respiratorisk relaterte metaforene her, må gispe etter luft for hvert kapittel.

Bjørn Gabrielsen, Dagens Næringsliv, 1. 10. 2005

 

© 2006 Afrikan History Week – Norway.
E.mail: webmaster@afrikanhistoryweek.com